Aanlever­specificaties

Scroll

Wanneer je drukwerk aanlevert bij een drukker, krijg je vaak aanlever­specificaties. Wanneer je jezelf daaraan houdt, is de kans het grootst dat het resultaat overeenkomt met wat jij hebt bedacht. Zo zijn deze specificaties ook bedoeld.

Je bent niet verplicht om je eraan te houden. Ik heb al heel wat websites gebouwd op basis van ontwerpen die er niet aan voldeden. Maar door je eraan te houden, help je mij om het best mogelijke eindproduct af te leveren, en voorkom je verrassingen of teleurstellingen.

Wat moet je aanleveren?

Twee dingen: het ontwerp en de fonts.

1. Ontwerp

Bij voorkeur ontvang ik het open bestand. Daarmee kan ik het meest nauwkeurig en efficiënt werken.

Sommige apps bieden de mogelijkheid om het ontwerp te delen via een link. Dat is prima, als ik daarmee alles maar kan zien, meten én exporteren. Gebruik je Adobe XD, dan heb ik altijd het open bestand nodig. De links die je met XD aan kunt maken, zijn voor mij namelijk te beperkt.

2. Fonts

Gebruik je gratis fonts, dan hoef je geen fonts aan te leveren. Gebruik je betaalde fonts, dan ontvang ik graag het webfont én het desktopfont. Het webfont heb ik nodig voor de website zelf, en het desktopfont heb ik nodig om het ontwerp te kunnen openen en bekijken.

Design tools

Ik raad je aan om een design tool te gebruiken die specifiek bedoeld is voor het ontwerp van digitale media. Daar zijn er een heleboel van, zoals:

Je kunt ook andere tools gebruiken, zoals Illustrator en Photoshop, of zelfs InDesign. Maar die zijn niet gemaakt voor het ontwerp van digitale media. Daardoor is het lastiger om het resultaat één op één overeen te laten komen met je ontwerp. Wil je een voorspelbaar resultaat, gebruik dan één van de bovenstaande apps.

Het gebruik van Adobe XD raad ik af, omdat die tool niet meer wordt doorontwikkeld. Steek dus niet teveel tijd en energie in het leren ervan, want die kennis gaat vroeg of laat verloren als Adobe de stekker er definitief uit trekt.

Grootte

Ik raad je aan om als breedte van je artboards 1440 pixels aan te houden. Dat is groot genoeg voor vrijwel alle designs, maar past ook op de meeste laptopschermen. Zo voorkom je dat je ontwerp er alleen op grote desktopcomputers uitziet zoals je had bedacht.

Let erop dat je tijdens het maken van je ontwerp het zoomniveau van je design tool op 100% hebt staan. Anders kun je onaangenaam verrast worden door de grootte van elementen in de uiteindelijke website. Misschien ben je nu beledigd, maar je zou niet de eerste zijn die een compleet ontwerp op 67% opmaakt, aanlevert, en vervolgens vindt dat alles op de website te groot is.

Responsive

Lever bij voorkeur geen mobiel ontwerp aan, alleen eentje voor desktop. Ik bedenk bij voorkeur zelf hoe de website op mobiele apparaten moet worden. In mobiele ontwerpen zitten vaak dingen die niet kunnen of onevenredig veel tijd kosten om te maken. En ik ben begonnen als vormgever, dus je kunt het aan me overlaten.

Wanneer je ontwerp elementen bevat die wel om een apart mobiel ontwerp vragen, is het natuurlijk prima als je daarvoor een apart ontwerp aanlevert. Maar doe dat dan alleen voor die elementen.

Opmerkingen

Het is vaak handig om opmerkingen te plaatsen in je ontwerp, om mij te helpen je bedoelingen te begrijpen. Het is belangrijk dat ik deze opmerkingen in het design direct kan zien. Anders zie ik ze gemakkelijk over het hoofd. Sommige apps, zoals Figma en Penpot, bieden hier goede mogelijkheden voor aan. Biedt je app deze mogelijkheid niet, dan kun je er altijd voor kiezen om je opmerkingen gewoon als tekst naast je artboards te zetten.

Gebruik je Adobe XD, plaats dan geen opmerkingen in het prototype, want die kan ik in het ontwerp niet zien. Ik moet dan ontwerp en prototype naast elkaar open houden, wat erg onhandig werkt. Plaats liever gewoon tekst naast je artboards.

Fonts

Probeer het aantal fonts dat je gebruikt te beperken. Fonts zijn vrij grote bestanden, die de laadsnelheid van een website vertragen. Ik geef je geen maximum mee. Sommige ontwerpen vragen nu eenmaal om meer verschillende fonts dan andere. Als je er maar bewuste keuzes in maakt.

Als je betaalde fonts gebruikt, wil ik je zoals eerder al genoemd vragen om zowel het web- als desktopfont aan te leveren.

Voorwaarden

Als je een website door mij laat bouwen, zijn mijn voorwaarden bouw websites van toepassing. Klinkt eng, maar is niks meer dan een omschrijving van wat je wel en niet krijgt.