Voorwaarden bouw websites

Als je een website door mij laat bouwen, doe ik dat onder bepaalde voorwaarden. Die bespreek ik hieronder. Daarbij refereer ik steeds in de ikvorm aan Devomo, en noem ik jou als klant ‘je’, ‘jij’ of ‘jou’.

Aanlever­specificaties

Ik wil je vragen om voor het maken en aanleveren van je ontwerp mijn aanleverspecificaties door te nemen. Ik verplicht je niet om je hieraan te houden. Maar voor een optimaal eindresultaat is het wel slim om ze door te nemen. En ik word er blij van 😀

Functionaliteit

Welke functies er in de website moeten komen, wordt bepaald door het ontwerp. Op basis daarvan maak ik een prijsopgave en bouw ik ook de website. Heb je wensen die niet logischerwijs volgen uit het ontwerp, dan reken ik extra kosten voor het realiseren daarvan.

Compatibiliteit

De websites die ik bouw, moeten werken in alle browsers die ik ondersteun. Dat zijn Chrome en afgeleiden (Edge, Opera, Brave e.d.), Firefox en Safari. Ze zijn volledig responsive, en werken dus goed op zowel mobiele apparaten als tablets en desktopcomputers.

Schermmodi zoals de donkere modus en leesmodus ondersteun ik alleen als dat expliciet is afgesproken. Ik reken daar extra kosten voor.

Toegankelijkheid

Websites die ik oplever, moeten voldoen aan toegankelijkheidsniveau A van de WCAG, voor zover dat mogelijk is binnen de grenzen van het ontwerp. Is het kleurcontrast in het ontwerp bijvoorbeeld onvoldoende, dan kan ik daar weinig aan doen. Maar ik probeer bijvoorbeeld wel te zorgen dat de hele website goed te bedienen is met alleen een toetsenbord, en dat het mogelijk is om bij alle afbeeldingen alt-teksten toe te voegen.

Is een hoger toegankelijkheidsniveau vereist, dan kan dat tegen meerprijs.

Laadsnelheid

De laadsnelheid van een website is belangrijk voor de gebruikerservaring, maar ook voor de ranking in zoekmachines. Ik neem daarom de volgende maatregelen om de laadsnelheid zo optimaal mogelijk te krijgen:

  • Waar mogelijk maak ik gebruik van responsive afbeeldingen

  • Ik zet moderne afbeeldingsformaten in wanneer dat nodig en mogelijk is (en voldoende winst oplevert)

  • Ik maak gebruik van de nieuwste CSS-technieken waar dat kan

  • Het gebruik van JavaScript probeer ik zoveel mogelijk te beperken

  • Maak ik gebruik van third party JavaScript libraries, dan let ik daarbij altijd op de grootte van die libraries

  • Ik pas page caching toe wanneer dat mogelijk is

  • JavaScript en CSS worden verkleind en waar mogelijk gecombineerd

  • Alle bestanden worden waar mogelijk geserveerd met GZIP-compressie om ze te verkleinen

Het ontwerp en de inhoud van pagina’s heeft veel invloed op de laadsnelheid. Pagina’s met veel en/of grote afbeeldingen en video’s zijn altijd trager dan pagina’s met alleen tekst. Dat effect kan ik met de bovengenoemde maatregelen wat dempen, maar niet wegnemen.

Correcties

Na het opleveren van een website kan het zijn dat de website niet overeenkomt met het ontwerp. In dat geval ben ik verplicht om hem aan te passen, tenzij dat technisch onmogelijk is. Wil je na het opleveren van de website dingen aanpassen die niet logischerwijs af te leiden zijn uit het ontwerp, dan reken ik daar extra kosten voor. Dit gaat wel altijd in overleg.

CMS

Alle websites die ik oplever, zijn voorzien van een CMS, tenzij expliciet anders is afgesproken. Pagina’s zijn opgebouwd uit blokken om jou binnen de mogelijkheden van het ontwerp zoveel mogelijk flexibiliteit te geven. Pagina’s met een vaste structuur bouw ik alleen nog als het ontwerp daarom vraagt of als we dat expliciet hebben afgesproken.

Daarbij is het belangrijk om te weten dat je de inhoud van de blokken kunt aanpassen, maar de vormgeving ervan niet, tenzij we dat anders afspreken. Op die manier weet je zeker dat het ontwerp overeind blijft, en hoef je geen moeite te doen om je huisstijl te bewaken op het moment dat je iets op je website aanpast.

Content

Ik lever een website technisch gebruiksklaar op. Dat betekent dat hij helemaal werkt. Maar het betekent niet dat alle inhoud er al in staat. Voor het invullen daarvan ben je zelf verantwoordelijk, tenzij we expliciet hebben afgesproken dat ik dit ga doen. Ik kan je hier wel bij helpen, zie het volgende punt.

Support

Na het opleveren van een website kan ik een online minicursus verzorgen waarin ik je laat zien hoe de website aan de achterkant werkt. Deze cursus duurt maximaal een uur, en zit bij de prijs in. Daarnaast kun je met vragen over het invullen van de website altijd bij mij terecht.

Redirects

Wanneer je al een website had voordat je mij er een liet bouwen, is het belangrijk om het verkeer door te sturen van de oude URL’s naar de nieuwe. Daarmee voorkom je dat je website erg daalt in de ranking van zoekmachines. Dit doen we door middel van zogeheten redirects. Omdat ik meestal weinig weet over de content, de structuur daarvan, en jouw doelen daarmee, kan ik niet bepalen hoe deze redirects moeten lopen. Daarom ben jij hiervoor verantwoordelijk. Ik kan je hiermee wel op weg helpen, het vereist geen technische kennis.

Ranking

Ik geef geen garanties over de ranking van je website in zoekmachines. Ondanks alle maatregelen die je kunt nemen, blijft dat namelijk een vrij ongrijpbare kwestie. Zoekmachines zijn erg ondoorzichtig en bepalen uiteindelijk zelf de ranking van je website. Daarnaast heb ik maar weinig invloed op de factor die het meest bepalend is voor de ranking: de content.

Livegang

Ik kan de website voor je live zetten op mijn eigen hostingserver. In dat geval worden mijn voorwaarden hosting van toepassing.

Wil je de website liever op je eigen hostingpakket hebben? Geen probleem, ik kan hem daarop installeren. Houd er wel rekening mee dat onderhoud en support daarna niet meer door mij worden geregeld, tenzij we dat expliciet afspreken. Daar zijn dan ook kosten aan verbonden. 

Wanneer je zelf de hosting wilt regelen en het om een website gaat die gebaseerd is op het Statamic CMS, kan het zijn dat ik extra kosten reken voor de livegang. Niet alle servers zijn namelijk even geschikt voor Statamic. Dan kost het extra tijd om je website op zo'n server werkend te krijgen.

Eigendom

Laat je een website door mij bouwen, dan word je na betaling volledig eigenaar van die website. Je kunt hem ten allen tijde bij mij opvragen en er vervolgens mee doen wat je wilt.

Samenvattend

Ik heb deze voorwaarden niet geschreven om mezelf in te dekken, maar om zowel voor mij als voor jou duidelijkheid te creëren. Ik vind eerlijkheid en transparantie belangrijk. Heb je vragen of opmerkingen, dan kun je daarover altijd contact opnemen.

Verder zijn op de bouw van websites ook de algemene voorwaarden van Devomo van toepassing.