Over mij

Nou, ik ben dus Wiegert Schouten. Als je via de homepagina binnen bent gekomen, weet je dat al. Wat je waarschijnlijk nog niet weet, is dat ik in het mooie Drenthe woon, getrouwd ben met Gerline, vader van twee dochters, en baas van een labrador.

Behalve dat ben ik ook eigen baas, en bouw ik websites. Op maat. Ik probeer dat op een bewuste manier te doen. Wil je weten wat dat inhoudt? Dan zit er niks anders op dan verder lezen.

Websites op maat

Ik bouw websites uitsluitend op maat. Dus ik pak nooit een kant-en-klare template van de plank. Ik benader het bouwen van een website als het maken van een Italiaans maatpak: met de hand gemaakt, precies volgens jouw wensen. Daarom zie ik mijn werk ook als een ambacht.

Je kunt mij een ontwerp aanleveren. Dat bouw ik dan nauwkeurig na. Je kunt mij ook vragen om een ontwerp voor je te maken, vind ik leuk om te doen. Onder werk kun je zien wat ik al heb gemaakt.

Vrijwel alle websites die ik bouw, lever ik op met een CMS. In het verleden koos ik daarbij meestal voor WordPress. Maar met het oog op de toekomst ga ik liever voor Statamic. Want dat is in mijn ogen op dit moment de beste keuze voor websites op maat.

Maar behalve een CMS valt er bij het maken van een website nog veel meer te kiezen. Ik probeer die keuzes bewust te maken. Daarbij heb ik een paar speerpunten: milieu, toegankelijkheid en privacy. Ik loop ze hieronder langs.

Milieu

Het internet heeft een enorme impact op het milieu. Dat merk je niet, want het meeste werk gebeurt ver van je bed in kolossale energieslurpende datacenters. En ook het 'vervoer' van data naar jouw apparaat kost energie. Door bewuste keuzes te maken in ontwerp, techniek en hosting, probeer ik de impact van de sites die ik bouw te beperken tot een minimum.

Toegankelijkheid

Inclusiviteit is een belangrijk thema in de (westerse) wereld van nu. Het is belangrijk dat je website daarop inspeelt. Ik probeer alle websites die ik oplever een bepaald basisniveau van toegankelijkheid te geven. Om precies te zijn is dat niveau A van de WCAG. Is er een hoger niveau nodig, bijvoorbeeld AA, dan kan dat. Als je een website door mij wilt laten bouwen, maar het ontwerp in eigen hand wilt houden, kan ik meedenken over het maken van de juiste keuzes tijdens de ontwerpfase.

Privacy

Lange tijd was het heel normaal om zonder terughoudendheid of gêne alle data van de bezoekers van je website op te zuigen. En daar vervolgens je eigen voordeel mee te doen. Maar sinds de komst van de AVG is er veel veranderd. Niet alleen juridisch, maar ook in de hoofden van mensen. Er is steeds meer bewustzijn van wat online privacy inhoudt en hoe daar inbreuk op wordt gemaakt. Ik wil in mijn werk de privacy van gebruikers respecteren. Ik kies dus zoveel mogelijk tools die dat uit zichzelf ook doen. Zo gebruik ik bij voorkeur geen Google Analytics, maar andere tools die hetzelfde doen. Die verzamelen meestal minder data, wat ook nog eens beter is voor het milieu.